Étkezés után, ha elmulasztjuk a megfelelő fogmosást, a fogakon maradt ételmaradékba, lepedékbe a nyálból különféle ásványi sók rakódnak. Pár nap alatt ez megkeményedik és fogmosással már nem lesz eltávolítható. Az így kialakult fogkő felszínén folyamatosan baktériumok találhatóak, ínygyulladás alakulhat ki. A tartósan jelenlévő fogkő fogágybetegséget, parodontitist okoz, ami lebontja a fogainkat körülvevő csontot, a fogágyat. Hosszú távon a fogak meglazulnak, majd kihullanak. Az ínygyulladás miatt az íny elválik a fogtól, úgynevezett tasak jelenik, meg, amit szintén nem lehet otthoni fogmosással kitakarítani, megszüntetni.

Kezelése:
Elsődleges cél a megelőzés. A fogkő kialakulást rendszeres fogmosással, a fogközök fogselyemmel való tisztításával elkerülhetjük. Célszerű étkezés után, rágógumi fogyasztásával is tisztítani a fogainkat. Ha azonban már kialakult a fogkő, fogorvoshoz kell fordulni, mivel fogmosással az már nem eltávolítható.

Rendszeres, félévenkénti fogászati szűréssel, korai stádiumban való kezeléssel a komolyabb problémák kialakulása elkerülhető. 

A fogkő egy erre a célra kifejlesztett eszközzel, ún. ultrahangos depurátorral kerül eltávolításra. A készülék végén található rezgőfej mozgásának hatására a fogkő lepattan a fog felszínéről, anélkül, hogy a fogzománcot károsítaná. Ezt követően a fogfelszínek simára polírozása következik, ami polírozó pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal történik.

Amennyiben az ínygyulladás miatt kialakult a fog melletti ínytasak, azt szintén professzionális szájhigiéniai módszerekkel lehet csak megszüntetni. Ez azzal érhető el, hogy az orvos az erre kifejlesztett eszközökkel a tasakból a baktériumokat eltávolítja, fertőtleníti, majd pakolással fedi, hogy meggyógyulhasson.

Szolgáltatásaink: 

  • fogkő eltávolítás;
  • klasszikus polírozás;
  • levegő abráziós polírozás;
  • zárt kürett (mélytisztítás);
  • nyitott kürett (mélytisztítás);
  • ínypakolás  (gyógyulási ideiglenes fedés).